Vrijdag supperfriday bij de buren, Amsterdam D1-HurleyD1

Foto: ©Kees Boelhouwer, kbfoto.nl

SUPPER &


LEES VERDER

Aandachtspunt voor spelleiders JJ

Het aandachtspunt voor spelleiders van de jongste jeugd is deze maand de st


LEES VERDER

Robert's service, sponsort Hurley

Robert’s Service is een hospitality- en event bureau dat lande


LEES VERDER

Bitjehappen 5 oktober

Bitjehappen service en happen. Heb je al een bit


LEES VERDER

Rentree Roos Drost

Foto: ©Kees Boelhouwer, kbfoto.nl


LEES VERDER

Zaterdag weer Bosuilen training

Afgelopen zaterdag zijn de bosuilen weer gestart. Wat was het prachtig o


LEES VERDER

Sportwayskamp met Maartje Paumen!

SportWays hockeykampen: beter leren hockeyen met een hoge dosi


LEES VERDER

Reminder; spelregelcafé, schrijf je in. Ook voor ouders!

Reminder, schrijf je in voor één van de spelregelcafe’s!


LEES VERDER
 

Hurleyaan op het EK; Kenny Bain spits H1

18-8-2019 Vereniging

Foto: ©Kees Boelhouwer, kbfoto.nl

Kenny Bain: ‘EK voelt als Olympische Spelen voor Schotland’
(artikel met dank aan hockey.nl)

Na veertien jaar keren de Schotse heren terug op het hoogste Europese niveau. Twee jaar geleden promoveerde Schotland uit de B-divisie nadat Wales in de finale met 2-1 werd verslagen. In Antwerpen zullen de Blue Sticks zich voor het eerst sinds 2005 weer mengen tussen de Europese top. ‘Voor ons voelt het als deelnemen aan de Olympische Spelen’, zegt Kenny Bain.

De 29-jarige speler van Hurley is met 179 interlands de meest ervaren international bij Schotland. ‘Het spelen van dit EK voelt als een beloning voor het harde werken al die jaren. Dit wordt mijn zevende EK, maar pas de eerste op het hoogste niveau. Ik had het er nog over met Eva de Goede, die een goede vriendin van mij is. Het is de eerste keer dat wij samen op hetzelfde toernooi spelen. Daar moesten we wel even om lachen.’

Lang op tweede niveau

In 2005 degradeerde Schotland uit de A-divisie. In Leipzig eindigde de ploeg als laatste, terwijl in de poulefase de halve eindstrijd slechts op een punt was misgelopen. Vervolgens waren de Blue Sticks in 2007, 2011 en 2015 dichtbij een terugkeer op het hoogste niveau, maar eindigde de ploeg telkens als derde. Twee jaar geleden in Glasgow slaagde Schotland er wel in om promotie af te dwingen. De Blue Sticks wonnen in eigen land al hun wedstrijden, waardoor Schotland nu in Antwerpen tot de beste acht landen van Europa behoort.

‘Voor het Schotse team was de HWL3 drie jaar geleden in Londen het grootste toernooi, maar dit EK in België is nog iets groter’, legt Bain het belang van het EK uit. ‘Het is een toernooi dat ik graag wil spelen. Ik kan niet wachten. Voor ons voelt het als deelnemen aan de Olympische Spelen.’

Beste selectie

Volgens Bain beschikt Schotland op dit EK over de beste selectie van de laatste tien jaar. Bondscoach Derek Forsyth kan in Antwerpen een beroep doen op Alan Forsyth en Lee Morton die eerder dit jaar voor Groot-Brittannië in de Pro League speelden. Bovendien maakt ook Cameron ‘Cammy’ Golden deel uit van de EK-selectie. Het jonge talent, dat komend seizoen voor Klein Zwitserland gaat spelen, won vorige maand met Jong Schotland nog de gouden medaille op het Europees kampioenschap voor B-landen. Enige tegenvaller voor de Schotten is het ontbreken van aanvoerder Chris Grassick, vanwege een blessure.

Makkelijk zal Schotland het niet krijgen in Antwerpen. De promovendus is ingedeeld in een poule met titelverdediger Nederland, Duitsland en Ierland. Een drietal landen dat eigenlijk geen geheimen heeft voor Bain. De aanvaller speelt al bijna tien jaar in Nederland. Hij kent het Duitse hockey goed vanwege zijn vriendin Julia Müller en onlangs speelde Bain met Schotland nog drie oefenwedstrijden tegen Ierland.

Wij zijn de underdog, maar we leggen de lat hoog.

Kenny Bain ‘Alle ploegen zijn pittig. Het worden mooie wedstrijden. Het is leuk dat ik tegen jongens speel die ik ken. De duels zullen hard, maar fair zijn. Wij zijn de underdog, maar we leggen de lat hoog. We gaan voor de halve finale’, zegt Bain.

Een plek bij de laatste vier zou de beste prestatie van Schotland ooit zijn op een EK. Nooit kwam de ploeg verder dan een zevende plaats, een klassering die in 1974 en 1983 werd behaald. Het zal in Antwerpen voor de Schotten al een enorm succes zijn als ze niet zouden degraderen. ‘Een zesde plaats is voor ons al een gouden medaille.’

Gerelateerd nieuws: Vereniging