Onderzoek: hoe veilig is ons bitje?

11-7-2018 Algemeen

Beste Hurleyaan,

 

Graag zouden wij jullie medewerking willen vragen doormiddel van het invullen van een korte digitale vragenlijst ter bevordering van de veiligheid binnen de hockeysport.


De afdeling Mond-, Kaak-, en Aangezichtschirurgie in het Academisch Medisch Centrum Amsterdam (AMC) en de tandheelkunde faculteit Amsterdam (ACTA-UvA/VU) zijn op dit moment een groot onderzoek aan het opzetten naar de effectiviteit van de bitjes op mond- en tandletsels in de hockeysport: Study of Hockey and Orodental Trauma (SHOT). 


Opvallend is dat het aantal letsels in het hoofdhalsgebied bij hockey relatief hoog ligt (27%) vergeleken met andere sporten. Echter is het onduidelijk hoeveel tandletsels dit betreft. Tandletsel is een serieus en vaak onherstelbaar letsel, waardoor de impact op de hockeyspeler groot is. Daarnaast zijn de medische kosten voor reparatie vaak hoog.

Daarom worden verschillende bitjes op wetenschappelijke wijze getest, zodat er door professionals in de toekomst beter advies kan worden gegeven aan de hockeyspelers. Daarnaast is het belangrijk om te weten hoe vaak tandletsel nog voorkomt in de hockeysport en wat het, inmiddels verplicht gestelde, mondbitje hieraan bijdraagt.

 

Om antwoord te krijgen op deze vragen, verzoeken wij jullie om de digitale vragenlijst van maximaal 2 minuten, anoniem,  te willen invullen. Het zou fantastisch zijn als wij een  bijdrage aan dit belangrijke onderzoek kunnen leveren. Hoe meer hockeyspelers er mee doen, hoe representatiever de uitkomsten zullen zijn! De resultaten van dit onafhankelijke onderzoek worden uiteraard gepubliceerd.

 

Doen jullie mee?

 

Link vragenlijst:

https://vuamsterdam.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_7ZFtQrFPd60wxlb 


Voor aanvullende vragen kunt je contact opnemen met:


Drs. Kirsten van Vliet, promovenda AMC/ACTA

Tel. 06-15032866

 

Mede namens,

Prof. dr. de Lange, MKA-chirurg en afdelingshoofd MKA-chirurgie AMC

Prof. dr. Lobbezoo, tandarts-gnatholoog en afdelingsvoorzitter ACTA