Keeper Pinoké houdt Hurley af van winst

Foto ©Kees Boelhouwer, kbfoto.nl
Tweede kee


LEES VERDER

Hurley Rabo familietoernooi

Hurley Rabo familietoernooi 2018
 
Wij zijn achter d


LEES VERDER

Van de voorzitter

Beste Hurleyanen,


Het lijkt er nu


LEES VERDER

Clinic jongste jeugd 30 maart

Clinic voor Jongste Jeugd (F en E 6&8 tallen)
&nb


LEES VERDER

Nieuwe Bosuiltjes graag voor 1 april opgeven

De aanmeldingstermijn voor de nieuwe Bosuiltjesgroep, startend in septem


LEES VERDER

Verbeterproces in volle gang

Verbeterproces in volle gang
 
Op de AL


LEES VERDER

Trainen tot 8 juni

Zet het vast in je agenda, o pleidings- en breedteteams train


LEES VERDER

Werkzaamheden Kalfjeslaan bijna afgerond

De werkzaamheden rondom de herinrichting van de Nieuwe Kalfjes


LEES VERDER

Mark Borgers naar Nieuw-Zeeland

Mark Borgers naar Nieuw-Zeeland 


LEES VERDER

Samenvatting Groningen D1 - Hurley D1

Foto: © Kees Boelhouwer, kbfoto.nl (Hurley internatio


LEES VERDER

Sportways hockeykamp op Hurley

BREAKING NEWS! SPORTWAYS HOCKEYKAMP OP HURLEY!
Wil ji


LEES VERDER

Inschrijven voor het Hurley Rabo familietoernooi

Foto: ©Kees Boelhouwer, kbfoto.nl


LEES VERDER

Dames 1 winst in de Goldcup

Foto: ©Kees Boelhouwer, kbfoto.nl   (Charlotte A


LEES VERDER

Voorselecties THC Hurley lijnteamsVoorselecties THC Hurley lijnte


LEES VERDER

Beleef je vakantie met nationale sportkampen

Beleef je vakantie met Nationale Sportkampen
In de me


LEES VERDER

Trainers gezocht

Is hockey je sport ? Ben je graag buiten ? Heb je affiniteit


LEES VERDER

Spaar alle Hoofdklasse teams

Spaar alle spelers uit de Hoofdklasse in je Stickr album. 


LEES VERDER

Save the date

SAVE THE DATES!

Het lijkt misschien nog v


LEES VERDER

Nationale Sportkampen op Hurley.

Tot 5 februari gratis hockeystick twv 150,- bij hockeykamp
LEES VERDER

Zondag 25 maart vertrekt dames 1 naar de Haags-Delftse mix en spelen zoals gewoonlijk om 12:45. De heren ontvangen Zwolle thuis om 14:45.
 

Ode aan de breedte-trainer

30-12-2017 Jeugd

Een ode aan de breedte-trainer
(artikel met dank aan hockey.nl)

Hockey wordt niet afgelast als het regent, of als de koude wind zo hard waait dat geen enkele jas ertegen bestand is. Hockeyers kunnen klagen, maar als ze hard rennen zijn ze zo warm. Voor de trainers is het een ander verhaal. Die staan elke week kleumend op het veld. Je zou het alleen doen als je er grof voor betaald krijgt of er enorm veel waardering voor krijgt, zou je zeggen. Bij trainers van breedte-teams is dat vaak allebei niet echt het geval. Daarom nu: een ode aan de breedte-trainer. 

‘Twee hele rondjes?’, ‘Nog een keer die oefening? Daar heb ik echt geen zin in’. Zuchtend doen ze het uiteindelijk toch. Klagen, dat kunnen ze wel. Kinderen zijn soms dankbaar, maar vaak ook niet. Vooral bij pubers kom je dat maar hoogst zelden tegen. Ik trainde ooit in een ver verleden meiden in de C-leeftijd. Beginnende pubers, die niet vooruit te branden waren. Een symbolische vrijwilligersvergoeding kreeg ik ervoor, en een chocoladeletter met sinterklaas. Waarom deed ik dat eigenlijk? Uit liefde voor de club? Omdat het van je werd verwacht? Ik herinner me zeker ontzettend leuke kinderen, die graag wilden leren. Maar ik weet ook nog goed hoe sommigen het bloed onder je nagels vandaan haalden. Een ding heeft het me zeker opgeleverd: respect, niets dan respect, voor de breedte-trainer.

Voor een appel en een ei

Heeft de A1 heeft gewonnen? Dan weet men dat op de club wel, en krijg je als trotse trainer flink wat schouderklopjes. Wat de A5 heeft gedaan weet over het algemeen niemand, los van enkele ouders die misschien zijn komen kijken. Heel fijn hoor, dat je hen met veel pijn en moeite hebt geleerd hoe ze achterin in de kom moeten spelen, maar of iemand het ziet? Meer aandacht naar de breedte-teams, klinkt het op veel clubs. Prima, maar dan ook vooral meer aandacht voor de breedte-trainer.

De fundamenten van een hockeyclub

Want hij staat er, hij doet het. Voor een appel en een ei, gewoon, omdat hij het leuk vindt of, in veel gevallen, omdat niemand anders het doet. De zaal in? Ja joh, waarom niet. De breedte-trainer pakt de uitdaging graag aan. Hun passie is vaak niet te stelpen en dat komt volledig van binnenuit. Deze mensen zijn de parels, de broodnodige fundamenten van een hockeyclub.

Hoe houd je als breedte-trainer plezier in wat je doet? Ik vind dat bijzonder knap. Waarschijnlijk was ik zelf gewoon ongeschikt voor het trainersvak, maar toch. De motivatie bij kinderen is er, vooral in de breedte-teams, lang niet altijd. Want zitten ze op hockey omdat ze hockey leuk vinden, of omdat ze dan kunnen kletsen en geinen met hun vrienden of vriendinnen? En er wordt van de breedte-trainer dan toch verwacht dat hij ze hockeyend wat bij brengt en niet een gezellig theekransje met ze gaat houden. Een niet te zuinige uitdaging, zou ik het op zijn positiefst noemen.

Natuurlijk zijn er ook momenten die het trainerschap juist wel de moeite waard maken. Als er eens een keer wel geconcentreerd wordt getraind. Als je team in de wedstrijd spontaan laat zien waar jij al weken met ze mee bezig bent. Als je aan het eind van het seizoen mooie woorden krijgt tijdens de teamafsluiting, en een fles wijn met een etiket met de teamfoto erop.

Afgevroren tenen

Daar staat tegenover de dode vingers en afgevroren tenen na een avondje op het veld. De ongemotiveerde bende die je met al je energie vooruit probeert te branden. Het voorbereiden van de oefeningen, die ze dan niet goed uitvoeren of niet leuk vinden. Het sjouwen van pionnen en de ballenvoorraad, die, ondanks dat je het nog zo hebt gezegd, elke week met de helft lijkt te slinken.

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Wat ik zo knap vind van breedte-trainers is dat ze de positieve momenten zo waarderen dat ze al het negatieve wat erbij komt kijken voor lief nemen. Een tikkeltje gek moet je er misschien wel voor zijn. En elk jaar weer blijken er -soms met de nodige moeite- weer genoeg gekken te vinden. In mijn ogen een verbazingwekkende, maar prachtige conclusie. Want waar zou een hockeyclub zijn zonder breedte-trainers?

Reacties

.Jack Jacobs
27 december, 2017 om 19:49

.
Breedte teams coachen en trainen is zoveel lastiger en veelomvattender dan het trainen en coachen van een selectie team. Je moet daarvoor echt zoveel meer in huis hebben ( begrip, kunnen motiveren, verbinding, zelfstandigheid ( want vaak let niemand op je), engelen geduld, enthousiasme, en ga zo maar door). Diepe buiging met veel respect voor alle breedte trainers/coaches die 90% van hockeyend Nederland zo leuk maken!! Zet m op in 2018 en weet dat jouw club daar (stiekum) echt heel blij mee is! Jullie zijn de basis van hockey Nederland. Ps. Mooi geschreven overigens & meer dan terecht dat er een grote ode aan gewijd wordt, nu de clubs nog met dezelfde oprechte waardering.

Log in om te reageren
 29

.[email protected]
27 december, 2017 om 21:07

.
Mooi stuk! Ben zelf trainer bij ons op de club van de JC2 (van de 2 JC teams die er zijn) en je ziet een groot verschil op verschillende gebieden. Denk aan inzet, gedrag, motivatie etc etc. Af en toe (heel) vermoeiend, maar je leert er veel van en snapt ook dat als je eigen trainer/coach op een gegeven moment klaar is met een paar jongens in je team die elke keer lopen te klootviolen.

Log in om te reageren
 14


.[email protected]
28 december, 2017 om 09:12

.
Een mooi stuk en zó waar. Als TC brengen we bezoekjes aan wedstrijden van alle jeugdteams van onze club. Het plezier spat er vanaf bij de lagere teams. We staan dan gewoon te genieten met z’n allen. Daar doe je het voor.

Log in om te reageren
 4Reacties


Er zijn nog geen reacties, plaats uw reactie hieronder

Reageer op het nieuws


Gerelateerd nieuws: Jeugd